Cellulit a jadłospis
Dieta na cellulit
Cellulit, choć niegroźny dla zdrowia, stanowi defekt i wprawia w kompleksy wiele kobiet, zwłaszcza w przeddzień sezonu bikini. Uda, pośladki, brzuch, a nawet ramiona z widocznymi zmianami to problem nawet 90% z nich. I choć specjaliści są zgodni, że cellulitu nie można wyleczyć ani zagwarantować ochrony przed jego powstaniem, to z całą pewnością można wyraźnie zredukować widoczność pomarańczowej skórki lub przyczynić się do zmniejszenia ryzyka jej powstania. Jednym z najważniejszych czynników wspomagających w walce z cellulitem, obok ćwiczeń i kosmetyków czy zabiegów, jest dieta – zbilansowana, oparta na zdrowych i lekkich składnikach. I jedno jest pewne – tradycyjna polska kuchnia nie ułatwia tej walki.
Dieta na cellulit - jadłospis
Choć cellulit dotyka zarówno osoby z nadwagą, jak i te szczupłe, to wśród najczęściej wymienianych czynników wpływających na zwiększanie obszarów dotkniętych pomarańczową skórką oraz jej widoczność jest dieta – uboga w składniki odżywcze i błonnik, z wysoką zawartością tłuszczu i węglowodanów, osłabiająca metabolizm, oparta na żywności przetworzonej. Kobiety pragnące zredukować cellulit powinny w pierwszej kolejności unikać palenia papierosów oraz picia alkoholu – dostarczają one organizmowi toksyn, osłabiają kondycję skóry.
Na czarnej liście znajduje się także cukier i produkty bogate w węglowodany – słodycze, napoje, ciasta, makarony, białe pieczywo, gotowe sosy, zupy. To on odpowiedzialny jest za zakłócanie metabolizmu witaminy C, niezbędnej do produkcji kolagenu i elastyny w skórze. Niezbędne jest również ograniczenie spożywania tłuszczów pochodzenia zwierzęcego – mięsa, wędlin, serów oraz żywności wysoko przetworzonej, zwykle zawierającej potężną dawkę soli, zatrzymującej w organizmie wodę oraz wiele substancji chemicznych.
Dieta antycellulitowa a zmiany nawyków
Kluczem do poprawy wyglądu ud czy pośladków z cellulitem jest wprowadzenie do codziennej diety składników pozwalających pozbyć się toksyn z organizmu, wspomagających krążenie krwi i limfy, poprawiających elastyczność skóry i tkanki łącznej oraz pełnych antyoksydantów. Nowy jadłospis to dieta oparta na warzywach i owocach oraz produktach bogatych w błonnik.
Woda, woda i jeszcze raz woda
Odwodnienie to jeden z czynników wzmacniających widoczność cellulitu, warto więc zadbać o właściwe nawodnienie organizmu. Picie minimum 2 litrów niegazowanej niskosodowej wody dziennie pozwoli uniknąć jej niedoboru, ale również pozbyć się toksyn oraz wzmocnić i uelastycznić tkankę łączną. Do diety warto także włączyć warzywa o wysokiej zawartości wody – pomidory, ogórki, rzodkiewkę – działających moczopędnie i wypłukujących szkodliwe substancje. W utrzymaniu właściwego poziomu wody w tkankach organizmu zalecane są też pokarmy zawierające lecytynę (np. jajka, soja, szpinak, kalafior) i nienasycone kwasy tłuszczowe (orzechy, pestki, ryby morskie).
Antyoksydanty na starzenie i cellulit
Okazuje się, że przeciwutleniacze to nie tylko numer jeden w walce z oznakami starzenia. Antyoksydanty, zwalczające w organizmie wolne rodniki, dzięki zbawiennemu działaniu na kondycję komórek skóry oraz poprawie krążenia, przyczyniają się także do redukcji widoczności cellulitu. Ich podstawowym źródłem są czerwone i pomarańczowe owoce i warzywa – truskawki, jagody, maliny, borówki, jagody goji, acai, cytrusy, mango. Znaleźć je można także w szpinaku, brokułach i sałacie. Za silnie przeciwutleniające właściwości ceniona jest również zielona herbata, która dodatkowo przyspiesza przemianę materii i pomaga zredukować tkankę tłuszczową. Do diety antycellulitowej warto więc włączyć 2-3 filiżanki jej naparu każdego dnia.
Cellulit a tłuszcze
W diecie antycellulitowej nie należy unikać wszystkich rodzajów tłuszczów – wystarczy zastąpić nasycone tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zdrowymi tłuszczami pochodzącymi z ryb morskich, olejów roślinnych (lnianego, oliwy z oliwek, najlepiej tłoczonych na zimno), orzechów, pestek czy awokado. Wspomagają one krążenie krwi i limfy, dostarczając do komórek substancji odżywczych i usuwając szkodliwe produkty metabolizmu.
Kolagen
Zwalczając cellulit nie należy zapominać o dostarczaniu organizmowi substancji ważnych dla produkcji kolagenu i elastyny, wzmacniających elastyczność skóry i utrzymujących jej jędrność. Niezastąpioną rolę pełni tu witamina C, której uderzeniowe dawki można znaleźć w porzeczkach, papryce, kiwi czy cytrusach, a także białko - podstawowy budulec kolagenu (np. w białym chudym mięsie, rybach czy jajkach).
Dieta antycellulitowa na ostro
Dieta antycellulitowa to jednak nie musi być nudna dieta bez wyrazu – dlatego warto dodać do naszego jadłospisu trochę pikantnego smaku. W walce z pomarańczową skórką pomogą bowiem także ostre przyprawy – pieprz cayenne czy papryczki chili. Błyskawicznie poprawiają metabolizm oraz cyrkulację krwi i pomagają pozbyć się toksyn. Nie zapominajmy jednak, że właściwe odżywianie to jednak jeden z rodzajów broni, której można użyć w zwalczaniu widocznego cellulitu. Swe szanse w tej nierównej walce zwiększamy znacząco łącząc dietę z innymi metodami: aktywnością fizyczną, masażami, stosowaniem kosmetyków lub specjalistycznych zabiegów w profesjonalnych gabinetach kosmetycznych.