Surströmming
Jednym ze szwedzkich specjałów kulinarnych, o których słyszało wiele osób, które nie miały okazji go próbować jest kiszony śledź. Oto kilka ciekawostek na temat tej dość ekstrawaganckiej potrawy:
- Poławiany na wiosnę śledź fermentuje przez dwa miesiące w beczkach przez dwa miesiące, a następnie przez rok w puszkach.
- Według legendy, Szwedzi sprzedawali Finom śledzie w beczkach, ale żeby zaoszczędzić dodawali do nich zbyt mało soli. Finom tak przygotowana ryba zasmakowała na tyle, że chcieli już kupować tylko taką. Z czasem przekonali się do niej sami Szwedzi.
- Kanapka z kiszonym śledziem jest najczęściej podawana z kieliszkiem wódki lub… szklanką mleka.
- Ponieważ puszka może „eksplodować”, otwiera się ją tylko na świeżym powietrzu. Nie można jej także wnieść na pokład samolotu.
- W 2009 roku przysmak stał się przyczyną kłótni w rodzinie królewskiej. Jej członkowie podczas wizyty na północy kraju zostali obdarowani koszami zawierającymi puszki z kiszonym śledziem. Królowa Sylwia dar przyjęła z wdzięcznością, ale jej małżonek Karol XVI Gustaw „kręcił nosem”…