Kanelbullar, szwedzkie bułeczki cynamonowe

Kanelbullar, szwedzkie bułeczki cynamonowe

Kanelbullar, szwedzkie bułeczki cynamonowe – przepis na 16 sztuk.

ciasto:

  • 500g mąki (Można użyć różnych mąk. Ja pomieszałam razową i pszenną.)
  • 100g oleju roślinnego
  • 1 szkl. mleka (Może być roślinne.)
  • 25g świeżych drożdży
  • 70g cukru trzcinowego
  • szczypta soli

 

nadzienie:

  • 100g masła lub margaryny
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • spora szczypta gałki muszkatołowej

przygotowanie

  1. Lekko podgrzane mleko, drożdże, łyżeczkę mąki i 20g cukru wymieszać i odstawić na ok. 10 minut.
  2. W tym czasie do dużej miski przesiać mąkę, dodać olej, resztę cukru i sól.
  3. Wlać wcześniej przygotowany zaczyn i wyrabiać, do uzyskania gładkiego ciasta.
  4. Przykryć je ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 40-60 minut.
  5. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto i cienko rozwałkować, na kształt prostokąta.
  6. Równomiernie wyłożyć kawałki masła i posypać mieszanką cukru i przypraw,
    zwinąć i pokroić na 16 kawałków. Ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem blasze,
    zachowując niewielkie odstępy między bułeczkami.
  7. Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.

kotowe-Kanelbullar

 

 
O autorce wpisu: Sylwia – blogerka i fotograf. Na co dzień pomaga osoba chcącym poradzić sobie z zaburzeniami żywienia. Od pieciu lat zafascynowana bieganiem. Studentka ekonomii na Katowickim Uniwersytecie Ekonomicznym.

 

adres bloga: poranneinspiracje.blogspot.com

facebook.com/Poranne-Inspiracje-238034442935296