Serek z domowym musli w szwedzkim stylu
Każdy z nas niejednokrotnie miał okazję skosztować kuchni włoskiej, angielskiej, francuskiej czy japońskiej. Bez problemu wymienilibyśmy kilka podstawowych dań z każdej z nich. A co powiecie o kuchni szwedzkiej? Ja do tej pory niewiele. Dlatego, gdy poproszono mnie o podesłanie jakiegoś ciekawego zdrowego przepisu inspirowanego kuchnią szwedzką, pierwsze co zrobiłam, to wklepałam hasło w Google. Wiem wstyd, ale teraz jestem mądrzejsza. I przyznam, że przepadłam w tych wszystkich pysznych potrawach! Ale ja miałam skupić się na śniadaniach. Wobec tego co najczęściej gości na stołach Szwedów po wchodzie słońca? Jak się dowiedziałam, ich śniadanie (frukost) składa się z części mlecznej oraz kanapek (Smörrebröd). Czasami kuszą się także na małe naleśniki z aromatycznymi przyprawami podawane ze słodkimi lub słonymi dodatkami. Kanapki szwedzkie w zasadzie przypominają nasze. Kromka chleba z masłem, serem żółtym i marmoladą, pasztetem i ogórkiem, masłem i wędliną (podobną do salami), rybami, jajkiem i szczypiorkiem czy tym, na co akurat mamy ochotę. No dobrze, ale co się kryje pod hasłem „coś mlecznego”? Zazwyczaj płatki zbożowe lub musli z jogurtem lub mlekiem, owocami (najczęściej jagodami), dżemem, cukrem. Druga opcja to Gröt, czyli owsianka z musem jabłkowym i mlekiem. Do popicia obowiązkowo kawa lub sok.
Zapraszam na kilka szwedzkich inspiracji śniadaniowych! ????
Serek podany z domowym musli i jagodami /porcja/
- 40g płatków owsianych
- banan
- łyżka wiórek kokosowych
- łyżka migdałów
- łyżeczka miodu
- cynamon
- jagody
- serek lub jogurt